Aarden

17. Aarden

Het woord ‘aarden’ zegt het al, het betekent je verbinden met de planeet aarde. Je maakt bijvoorbeeld met je blote voeten letterlijk contact met de aarde. Op deze manier laat je de energie van de aarde door je lichaam stromen. Een ander woord voor ‘aarden’ wat ook veel gebruikt wordt, is ‘gronden’. 

Met beiden voeten op de grond

Aarden is letterlijk met beide voeten op de grond staan. Stevig. Grondig. Sta je niet stevig op de grond, dan raak je snel uit (je) evenwicht. De energie van de aarde helpt je in het hier en nu te brengen. Als je het contact met de aarde niet hebt, dan kan dat verschillende gevolgen hebben. Je ervaart dat in je lichaam, maar ook laat je gevoel het weten. Lichamelijk ontstaan klachten als stress, onrust, zorgen en angsten. Je voelt niet goed aan wat je lichaam aangeeft of nodig heeft. Het kan zijn dat je minder goed voor jezelf zorgt met betrekking tot gezond eten of persoonlijke hygiëne. Onzekerheid en minder zelfvertrouwen kunnen kenmerken zijn. 

Goede gronding

Met je voeten maak je verbinding met de aarde, maar het kan ook in een zittende positie (via je basis chakra). Als je goed gegrond bent, voel je de energie in jezelf stromen, je voelt je kracht en je wijsheid. Dit zorgt ervoor dat je goed in je vel zit. Het maakt dat je gemakkelijker energieën en emoties van anderen langs je af kan laten glijden. Je bent niet snel van je stuk te krijgen. 

Oorzaken niet geaard zijn

Geen verbinding met de aarde

De reden dat je het contact met de aarde niet krijgt, kan heel simpel zijn. Je voeten staan tegenwoordig namelijk niet meer zo vanzelfsprekend op de aarde. We dragen meestal schoenen en we lopen vooral op stenen of asfalt, in huis zit er een vloer tussen de aarde en je voeten. Kortom, ons lichaam maakt nauwelijks direct contact met onze planeet aarde. 

Eerste chakra is uit balans

Je eerste chakra is verbonden met aarden. Dit eerste chakra, ook wel wortelchakra genoemd, heeft te maken met overleving en zelfbehoud. Is deze in balans, dan leef je in het hier en nu en voel je je veilig en zeker. Zo niet, dan zijn er klachten als gebrek aan zelfdiscipline, overgewicht, je voelt je onveilig (angsten), of er is sprake van hebzucht. Het eerste chakra kan op verschillende manieren uit balans raken. Het kan zich gewoon nog niet goed ontwikkeld hebben, of is verstoord omdat er nog oud zeer (trauma) verwerkt moet worden. Spirituele groei kan er ook voor zorgen dat je het contact met de lagere chakra’s op een te laag pitje hebt laten staan. Je wordt door anderen ‘zweverig’ gevonden. Als je jezelf spiritueel wilt ontwikkelen, is het daarom ook belangrijk dat je jezelf daarin niet verliest, door te zorgen dat je jezelf altijd goed weet te gronden. 

Aarden, hoe doe je dat?

Vaker op blote voeten lopen, het liefst in de natuur, is een van de beste manieren om te aarden. Je kunt die gronding steviger maken door je voeten goed op de aarde te zetten en te visualiseren dat er wortels uit je voeten de aarde in groeien. Ook in huis kun je de volgende oefening doen. Stamp met je voeten een paar keer goed op de grond. Blijf stevig met je voeten op de grond staan en hef je armen zijwaarts van beneden tot boven je hoofd. Adem daarbij diep in bij het rijzen van de armen en diep uit als je ze naar beneden beweegt. Doe dit 3 keer en je zult merken dat je jezelf krachtiger voelt. 

Sharing is caring!