Innerlijke rust

18. Innerlijke rust

Innerlijke rust zorgt ervoor dat je gelukkig bent met jezelf en vrede hebt met wie je bent en wat je doet. Je gedachten en emoties zijn volkomen onafhankelijk van anderen of van wat er om je heen gebeurt. Het geeft een vredig en ontspannen gevoel, een gevoel dat je volledig vrij bent en helemaal jezelf kunt zijn. 

Mediteren

Innerlijke rust vind je bij het mediteren. Meditatie brengt je in het hier en nu. Trek je terug op een plek waar je niet gestoord kunt worden. Zorg dat je comfortabel zit of ligt. Volg dan je ademhaling. Tel je in- en uitademing of zeg in stilte een mantra. Meditatie draait om het aandachtig observeren van je gedachten en ervaringen in het moment, zonder jezelf te veroordelen voor die ervaringen en gedachten en de reacties die ze teweegbrengen. Je kunt de tijd nemen voor mediteren, maar je kunt ook gedurende de dag regelmatig er een minuutje aan besteden. Zo leer je jezelf beter kennen en managen. Mediteren heeft niet alleen een gunstige werking bij innerlijke onrust, maar ook bij (chronische) pijn, acceptatie, stress en angst. 

Wandelen in de natuur

De ochtend is een heerlijke tijd om een wandeling in het park te maken en de dag fris, ontspannen en vol energie te beginnen. Je profiteert tijdens de wandeling van het uitzicht van al het mooie van de natuur, terwijl je ongemerkt bezig bent met lichaamsbeweging. De frisse buitenlucht bevordert je creativiteit en concentratievermogen. Een wandeling in stilte in de natuur geeft rust en ruimte in je hoofd.  

Leef in het nu

Laat het verleden los. In het verleden blijven hangen staat gelijk aan verspilde energie. Het verleden loslaten helpt je kalmer, blijer en vrijer door het leven te gaan. Je kunt het verleden niet veranderen. Het loslaten van het verleden begint met het accepteren dat er dingen zijn gebeurd, die je niet meer kunt veranderen. Het verleden bracht je waar je nu bent. Zie het nu als een nieuw begin.

Minder prikkels

We leven in een maatschappij met een overmaat aan prikkels. Je kunt een aantal maatregelen nemen om die prikkels te minderen voor meer innerlijke rust. Vermijd waar het kan bijvoorbeeld drukke plekken op drukke momenten. Creëer meerdere rustmomenten gedurende de dag. Het hoeven maar een paar minuutjes te zijn. Neem even plaats op de bank in het park en geniet van het zonnetje. Verminder het gebruik van je mobiele telefoon. Laat hem expres thuis als je op pad gaat of zet de notificaties voor social media uit. Verminder prikkels en ontdek hoeveel innerlijke rust dit je brengt.  

 

Sharing is caring!