In gesprek met je lichaam​

12. In gesprek met je lichaam

Kinderen leven vanuit gevoel en behoefte. Heeft een kind honger, dan vraagt het zijn ouder om eten. Als een kind wil spelen, dan doet het dat. Maar beetje bij beetje leren we door onze opvoeding onze instincten te onderdrukken. Ons leven wordt ingericht naar sociale regels en beetje bij beetje leren wij onze instincten steeds beter te onderdrukken. We horen de signalen van ons lichaam niet meer. Het lichaam geeft aan wat het nodig heeft. Luister je daar niet naar, dan kun je rekenen op forsere signalen. De hoogste tijd dus om in gesprek met je lichaam te gaan! Hier lees je hoe. 

Je lichaam laat het je weten

Ons lichaam wijst ons op onze eerste behoeften als dorst, honger of de behoefte om naar het toilet te gaan. Deze zijn voor de meesten duidelijk herkenbaar. Maar met spanning, krampen of pijn geeft het lichaam ook iets aan, namelijk dat er iets mis is. 

Luister jij naar je lichaam?

is jouw geest vervreemd van je lichaam geraakt, of let je op de aanwijzingen die je vanuit je lichaam krijgt? Als je aandachtig en bewust naar de signalen van je lichaam luistert, merk je vanzelf op wanneer je rust, beweging, of bepaald soort voedsel et cetera nodig hebt. Met ongemak en pijn geeft het aan dat ons lichaam een probleem heeft waar we op moeten letten. 

Balans, harmonie en geluk

We zitten tegenwoordig erg in ons hoofd en vergeten het lichaam. Ga in gesprek met je lichaam als je de balans tussen je geest en lichaam wilt herstellen. Leer weer te luisteren naar je lichaam en negeer de signalen die je lichaam geeft niet. Neem een moment voor jezelf en richt je bewust op je lichaam. Het wijst je de weg naar harmonie en geluk. 

Bodyscan

Een bodyscan is een goede manier om contact met je lichaam te maken. Voor een bodyscan zoek je een rustige plek waar je niet gestoord kunt worden. Ga zitten in een comfortabele stoel of ga liggen op een bed. Loop in gedachten je lichaam door, vanaf de tenen tot het bovenste puntje van je hoofd. Sla niets in het lichaam over, maar observeer elke plek met de grootste aandacht. Merk je op dat je afdwaalt, dan breng je de aandacht terug naar het lichaamsdeel waar je gebleven was. Voel en accepteer wat je voelt, ook al voel je niets. Op deze manier word je steeds bewuster naar wat zich in je lichaam afspeelt en herstel je het contact met je lijf. 


Sharing is caring!