Visualiseren

15. Visualiseren

Visualiseren is het gebruiken van je verbeelding, maar dan wel met een doel. Als je visualiseert denk je namelijk bewust aan iets, waarbij je dan ook het beeld ervan in gedachten ziet. Visualisatie wordt veel gebruikt bij meditaties en affirmaties. Visualiseren is een heel krachtig middel om dat wat je wilt ook werkelijk aan te trekken. 

Wat je aandacht geeft, groeit


Visualiseren doen we eigenlijk de hele dag door. Van gedachten maak je een beeld in je hoofd. Je haalt de toekomst naar het nu, door er een voorstelling van te maken. Wat je zult aantrekken vanavond voor het feestje bijvoorbeeld. Als je daaraan denkt, maakt je gebruik van zowel je voorstellingsvermogen als je intuïtie. Je gedachten en gevoelens reageren op de beelden in je hoofd. Je brein en je onderbewuste geloven alles wat je tegen ze zegt, en hoe vaker je het herhaalt, hoe krachtiger je erin gelooft. Wat je aandacht geeft, groeit. Of het nu positief is of negatief, je onderbewuste ziet het als waarheid. Met visualiseren kun je dan ook zowel positieve als negatieve gedachten kracht geven. Als je denkt: ik wil ontzettend rijk worden, doe je dat teniet als je er meteen achteraan denkt: ach, ik zal toch nooit rijk worden. Wees dus voorzichtig met wat je wenst. 

Visualiseren voor succes


Met visualiseren kun je dromen waarmaken. Concreet een voorstelling van je wens te maken, stelt je in staat precies de handelingen te verrichten om die gedachte waar te maken. 

Zo doe je dat:

1. Schrijf je doel op
Zet je wens op papier en je bent er al in gedachten bij. Je hebt er meteen een beeld van in je hoofd en het aantrekken van de wens is al in gang gezet. Herinner jezelf ook vaak aan de gedachte. Schrijf het op een post-it en plak deze op een plaats waar je veel naar kijkt.

2. Oefen veel
Oefening baart kunst. Je kunt visualiseren zo vaak en zo veel je wilt. Het hoeft slechts enkele seconden van je tijd te kosten. Hoe vaker je het doet, hoe beter het lukt. 

3. Wees concreet
Je bereikt met visualiseren het meest als je nadenkt in details. Vage denkbeelden geven vage resultaten. Hoe gedetailleerder je een doel voorstelt, hoe beter het effect. 

4. Blijf positief
Het is essentieel dat je gelooft in je doel. Voel het succes. Het gevoel brengt je gedachte echt tot leven. Houd de positieve overtuiging dat het je gaat lukken. 

5. Affirmaties 
Gebruik affirmaties om je voorstellingsvermogen sterker te maken. Een affirmatie is een zorgvuldig gekozen, specifieke en persoonlijke uitspraak (in de tegenwoordige tijd) die je vaak in gedachten of hardop uitspreekt. Bijvoorbeeld: ‘Ik beschik over de kwaliteiten en vaardigheden om extreem succesvol te zijn.’

Sharing is caring!