Chakra’s

14. Chakra's

Alles bestaat uit energie. Wij mensen bestaan uit energie, ook materie bestaat uit energie. In het lichaam zijn honderden energiecentra aanwezig. Chakra’s zijn daar 7 belangrijke energiepunten van. Chakra komt uit het Sanskriet en betekent: wiel. Een chakra kun je beschrijven als een soort draaikolk van energie. De 7 chakra’s bevinden zich in het lichaam in de gebieden van de belangrijkste zenuwknooppunten. Ze absorberen energie uit het universum en gebruiken deze voor onze fysieke, mentale, emotionele en spirituele processen. 

7 niveaus

Het chakrasysteem bestaat uit 7 niveaus. Elke chakra heeft een eigen kleur en eigenschappen die bij een bepaald gebied in het lichaam horen. Chakra’s kunnen zwak ontwikkeld zijn of uit balans raken, bijvoorbeeld door negatieve gedachten of omgevingsfactoren. Om ons goed te voelen en goed te kunnen functioneren is het belangrijk dat de chakra’s in balans zijn. Als je je concentreert op de verschillende chakragebieden, geef je ze aandacht. De aandacht alleen al is heilzaam en helend, niet alleen op lichamelijk gebied, maar ook emotioneel. De 7 chakra’s zijn namelijk nauw verbonden met onze ziel en elk van hen vertegenwoordigt kwaliteiten die je als het ware kunt inschakelen om intenser, aandachtiger en gelukkiger te leven. 

Chakra healing

Voor een nog betere balans van lichaam en geest helpt een chakra healing. Deze zorgt ervoor dat de energie weer beter tussen de chakra’s gaat stromen. Dit is niet alleen weldadig voor de balans van het lichaam, maar geeft ook het gevoelsleven rust. De meeste mensen voelen al tijdens een chakra healing de energie weer stromen. 

Overzicht van de 7 chakra’s

Hieronder volgt een zeer beknopt overzicht van de 7 chakra’s. Het is hier niet mogelijk om alle facetten van de chakra’s te beschrijven, want dat zou een heel dik boekwerk worden. Het is enkel om een eerste kennis over de werking van de verschillende chakra’s te verkrijgen. 

Het 1e chakra (rood)

Het eerste Chakra (Muladhara) bevindt zich aan de onderkant van de ruggengraat, stuitbeen plexus. Het wordt ook wortelchakra of stuitchakra genoemd. Het staat voor aarden: ervoor zorgen dat je je stabiel voelt. Door goed contact te maken met de aarde, sta je steviger en voel je je zekerder. 

Het 2e chakra (oranje)

Het tweede chakra (Svadhisthana) bevindt zich in het gebied van de onderbuik, genitaliën, onderrug, heupen. Het wordt ook wel sacraal chakra of heiligbeen chakra genoemd. Het staat voor relaties, seksualiteit, emoties. 

Het 3e chakra (geel)

Het derde chakra (Manipura) bevindt zich bij de plexus solaris. Het wordt ook wel het zonnevlecht of navel chakra genoemd. Het staat voor vrolijkheid, energie en zelfwaardering. 

Het 4e chakra (groen)

Het vierde chakra (Anahata) is het hart chakra en bevindt zich bij de hartstreek. Het staat voor liefde en compassie naar jezelf en anderen. 

Het 5e chakra (blauw)

Het vijfde chakra (Vissudha) is het keelchakra en staat voor communicatie. 

Het 6e chakra (indigo)

Het zesde chakra (Ajna) bevindt zich tussen, maar net iets boven de wenkbrauwen. Het wordt ook wel het voorhoofdchakra genoemd en heeft als bijnaam: het derde oog. Het staat voor intuïtie en bewustzijn. Anja is Sanskriet voor ‘weten’.

Het 7e chakra (paars)

Het zevende chakra (Sahasra) bevindt zich in het gebied van de kruin, hersenschors. Het wordt ook wel kruinchakra genoemd. Het kruinchakra brengt bij een goede werking een kosmisch bewustzijn en het besef van eenheid. Het staat in verbinding met ons hogere zelf. 

Sharing is caring!