Emoties en gevoelens

3. Emoties en gevoelens

Hoewel deze worden wel eens als uitwisselbaar gezien worden, is dat niet echt waar. Gevoelens zijn niet hetzelfde als emoties. Emoties komen vanuit het stoffelijke (je lichaam), terwijl gevoelens uit je diepste zelf komen (je ziel). Om je gevoelens te kunnen voelen, moeten je emoties in balans zijn. Want als je overweldigd wor dt door je emoties, kun je geen contact leggen met je gevoel.
Er zijn meerder manieren om een betere grip te krijgen op je emoties en je reacties op die emoties. Een van deze methodes is NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Bij NLP staat centraal welk effect gebeurtenissen op ons hebben. Het idee is dat gebeurtenissen, groot en klein, beïnvloeden hoe jij het leven ervaart en of je ervan kan genieten. Gebeurtenissen hebben een invloed op ons denken, gedrag en handelen. Met NLP kijken we naar wat deze invloed is, wat het effect op jou is en hoe dat veranderd kan worden. Door je bewust te maken van de invloed van gebeurtenissen op hoe jij in de wereld staat, krijg je een andere kijk op je problemen. En dat kan je helpen om jezelf weer in balans te brengen.

In het kort

Je emoties in balans krijgen is dus een van de dingen die noodzakelijkheid zijn om in contact te komen met je diepste zelf. Als je emoties uit balans zijn trekken ze je alle kanten op en ervaar je ze als overweldigend. Als je emoties in balans zijn kun je voelen wat je gevoelens echt zijn en blijf jij bij jezelf, welke kant je emoties ook op gaan. Als je merkt dat je regelmatig overspoeld wordt door emoties, of dat nou verdriet of woede is, is het nodig om je emoties in balans te brengen. Om dit voor elkaar te krijgen kan je hulp inschakelen, zoals bijvoorbeeld de NLP methode.

Sharing is caring!