Mediteren

2. Mediteren

Hoewel veel mensen bij het woord mediteren het beeld hebben van een persoon in een yoga broek, die in de lotushouding heel stil zit, is mediteren veel meer dan dat. Mediteren is simpelweg jezelf gronden in het hier en nu. Het is een manier om in contact te komen met je diepere zelf, om je gedachtes te observeren en niet overspoelt te worden door dezen. Door regelmatig te mediteren, ga je bewuster leven. Het is dan ook niet verbazend dat in deze hectische tijden steeds meer mensen zich keren tot meditatie om meer rust in hun hoofd te krijgen. Hoe je dit bereikt hangt van jouw persoonlijke voorkeuren af.

Hoe mediteer jij?

Mediteren is dus een manier om jezelf te gronden. Mediteren heeft veel voordelen, zo kan het je helpen met emotionele stress om te gaan en je in het algemeen beter in je vel te laten zitten. Het belangrijkste bij mediteren is dat je dingen loslaat. Gedachtes, gevoelens, zorgen over het dagelijks leven, stoffelijke zaken, je moet het allemaal loslaten en jezelf telkens weer terug te brengen naar het nu. Dit kan door middel van ademhalingsoefeningen, maar ook door met je blote voeten in het gras te gaan staan. Het punt is dat je telkens als je voelt dat je afgeleid wordt, je jezelf terug brengt naar het moment, het nu. Dat is waar dingen zoals ademhalingsoefeningen voor zijn. Dus als je je bijvoorbeeld concentreert op je adem en je begint te denken aan de afwas, breng je je concentratie terug naar je adem. Andere kiezen meer voor sensorische dingen, zoals hoe het gras tussen je tenen voelt. In dat geval is dat gevoel het ding waar je je aandacht naar terugbrengt telkens als je onder het mediteren je jezelf afgeleid voelt worden. Leren in het moment te blijven is wat mediteren is. Dit zal oefening nodig hebben, maar als je het elke dag doet, kan mediteren je leren om bewuster te leven. En hierdoor zul je ook beter in contact gaan staan met je diepste zelf.

In het kort

Mediteren is dus niks meer of minder dan een manier om jezelf te verbinden met je diepere zelf en te leren bewust te leven. Mediteren kan meerdere vormen aannemen. Voor sommige is een boswandeling de manier om te mediteren, voor andere is zitten in een donkere kamer de betere optie. Uiteindelijk is mediteren een mentale oefening waarbij je leert in het nu en hier te leven en dichterbij jezelf te staan.

Sharing is caring!