Spiritualiteit

1. Spiritualiteit

Tegenwoordig noemen steeds meer mensen zich spiritueel, maar wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee? Spiritualiteit kan door verschillende mensen op verscheidene manieren ervaren worden. Sommige zien spiritualiteit gelijk aan religie, andere denken juist weer aan een alternatieve bovennatuurlijke kracht. Hoewel de interpretatie van spiritualiteit kan verschillen, blijft de kern hetzelfde. Uiteindelijk gaat het er bij spiritualiteit om hoe deze hogere krachten in verband staan met jouw diepere zelf en hoe je jouw ziel kan ontwikkelen.

Een nieuwe manier van leven

Spiritualiteit werd tijdens het tweede deel van de 20ste eeuw steeds meer geaccepteerd door de algemene maatschappij. Spiritualiteit kwam opeens veel ter sprake in de media door de New Age beweging. Deze beweging kwam op in de jaren 70; een tijd waarin steeds meer mensen zich verloren voelde en een nieuwe manier van leven zochten. De betekenis die de New Age beweging aan spiritualiteit gaf was simpel: je eigen ik verbinden met het alles om je heen. Uiteindelijk gaat het bij spiritualiteit om voor jezelf een pad door het leven te vinden, een pad dat je leven zin geeft en jou volbrenging geeft. Spiritualiteit is dus een manier van door het leven te gaan, een manier om aan jezelf te werken en om je diepste zelf (je ziel) te ontwikkelen. Om jezelf beter in contact te brengen met de hogere kracht en een balans in jezelf te vinden, kun je verschillende dingen doen. Je kan denken aan meditatie of mindfulness oefeningen. Yoga wordt ook vaak gebruikt in een spiritueel leven. Ook andere dingen, dingen die meer van persoon tot persoon verschillen, komen hierbij kijken. Zo zal de een bijvoorbeeld elke ochtend in de zee zwemmen om die connectie met het alles te vinden, terwijl een ander kiest voor een wekelijkse wandeling in het bos. Het belangrijkst is dat je deze connectie met je diepere ik zoekt buiten stoffelijke dingen; dat je voldoening vindt buiten hoe mooi je auto is of hoe groot je huis is.

In het kort


Uiteindelijk is spiritualiteit dus een levenswijze die zich richt op het loslaten van stoffelijke dingen en het vinden en ontplooien van je diepste zelf. En natuurlijk die dan verbinden met het alles, of je dat nou de levenskracht, het universum of God wilt noemen. Zo vind je ook je pad in het leven en een nieuwe manier van bestaan. Er zijn verschillende manieren waarin je spiritualiteit zich kan uiten en ontplooien, zoals meditatie en yoga. Uiteindelijk hangt het helemaal af van waar jij je in vindt.

Sharing is caring!