Intuïtie

6. Intuïtie

Ook als je het nooit zo genoemd hebt, heb je waarschijnlijk wel gebruik van je intuïtie gemaakt. Je intuïtie is de naam voor de kennis waarvan je niet weet dat je hem hebt. Het is een gevoel van iets weten wat je eigenlijk niet kan weten. Zo goed als iedereen heeft dat weleens meegemaakt. Waarschijnlijk was het tijdens de ervaring moeilijk uit te leggen waarom een bepaalde actie goed of juist fout leek te zijn. Dat is omdat de informatie die je dit vertelde, uit jouw onderbewuste kwam. Je intuïtie is dus te omschrijven als iets wat je onderbewuste je duidelijk wilt maken.

Je onderbewuste neemt veel meer informatie op dan jij bewust kan en verwerkt dit allemaal zonder dat jij er bij nadenkt. Denk bijvoorbeeld aan de laatste keer dat je iets van een tafel stootte maar het ving voordat het viel. Waarschijnlijk dacht je niet bewust bij jezelf na over hoe je dat moest doen, maar deed je dat gewoon. Je onderbewustzijn wist wat er gebeurde en wat er moest gebeuren om het op te lossen, lang voordat jij bewust besefte wat er aan de hand was. Dit is een simpel voorbeeld, maar je hebt dit gevoel vaker. Soms over welke weg je moet inslaan, of welk huis je moet kopen, zelfs over mensen kan je intuïtie je iets vertellen. Hoewel je intuïtie vanuit je onderbewustzijn komt, kun je er wel bewust aanspraak op maken. Sterker nog, waarschijnlijk heb je dat al eens gedaan. Zo kun je, als je een belangrijke beslissing moet nemen, eerst al het nodige onderzoek doen, erover denken en het dan helemaal loslaten. Jezelf afleiden met iets anders, een nachtje slapen en dan voelen hoe je tegenover de beslissing staat. Zo luister je naar wat je intuïtie je over een beslissing vertelt. Uiteindelijk is het doel om je intuïtie en je rationeel denken met elkaar samen te laten werken, zodat je je nooit blind laat leiden door een van de twee.

In het kort

Intuïtie is dus een ‘gevoel’ dat je kennis verstrekt waar jij je niet bewust van bent en die vanuit je onderbewuste komt. Hoewel het belangrijk is om rationeel denken en intuïtie altijd met elkaar te combineren, is leren luisteren naar je intuïtie een goede manier om beter in contact met je diepste zelf te komen staan.

Sharing is caring!